HELMET – kirjastosi verkossa


JOHDANTO 

Tämän artikkelisarjan tarkoitus on aluksi esitellä kirjastopalvelut yleissilmäyksellä ja keskittyä senioreille tärkeiden ja vähemmän tunnettujen palveluiden esittelemiseen - koska voit olla varma siitä, että mitä tahansa apua kaipaatkin kirjastopalveluiden käytössä, aina sitä löytyy - lopuksi käydään läpi, mitä kaikkea muuta HelMet tarjoaa kaikkien meidän iloksemme ja opiksemme. 

HelMet on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko, johon kuuluvat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot. HelMet palvelee noin miljoonaa pääkaupunkiseudun asukasta, ja yhteistyöllä kirjastot pystyvät tarjoamaan erinomaisia palvelujaan Sinulle. Osoite HelMet-kirjastopalveluihin on www.helmet.fi

Helmet-kirjastojen asiakkaana sinua palvelee 900 henkilöä, käytössäsi on yli 60 kirjastoa ja internet-sivuilta löydät tapahtumia vaikka vuoden jokaiselle viikolle; aineistot voit tilata lähikirjastoosi ja mikäli et syystä tai toisesta pysty käymään kirjastossa, kotipalvelu on sinua varten. Tai ehkä kirjastoauto riittää sinulle. Tai voithan opetella käyttämään kirjastojen e-aineistoa. Tiesithän, että kirjastosta saa apua ja opastusta myös teknisten välineiden käytössä! Kaikkiin kysymyksiisi saat vastaukset niin kasvotusten kuin sähköisestikin.  

Aloitussivulla voit kirjautua omiin tietoihisi klikkaamalla kirjaudu, hakea aineistoa yläreunan oranssista palkista, ja leveästä, harmaasta navigointipalkista sivun alalaidassa pääset käsiksi kaikkiin sivuston tietoihin. Näkymää vierittämällä (hiiren rullalla tai sivun oikeassa laidassa olevan harmaan palkin avulla) paljastuu uutisia, tapahtumia, kirjaston uusia hankintoja ja sarjakuva. Sivun ylälaidalla on valikko, joka toimii oikopolkuna kirjaston eri palveluihin. Oranssin palkin Kirjastot-kohtaa klikkaamalla pääset tutkimaan eri kirjastojen yhteystietoja ja tapahtumia. Kaikilla kirjastoillahan on yhteisten palvelujen lisäksi omat palvelunsa, joita ei välttämättä muualta saa, kuten esimerkiksi lainattavat musiikki-instrumentit tai sauvakävelijän sauvat.  

Muoto 

Sivustolla navigoimisesta. Parhaiten sivustolla etenet, kun tutkit navigointipalkkia rauhassa. Vie hiiren osoitin sen tekstien päälle ja katso, mitä paljastuu. Voit klikata mitä tahansa navigointipalkin otsikoista tai niiden alle avautuvista alaotsikoista. Muistathan, että kirjaston sivujen selailu on aivan turvallista; et voi tehdä mitään väärää. Opettele liikkumaan sivustolla ihan rauhassa ja omaan tahtiisi.  

Löydät saman navigointipalkin hiukan erinäköisenä jokaisen sivun lopusta. 

Kirjastot-valinta löytyy melkein joka sivun alusta, oranssista palkista kissankorkuisin kirjaimin (jos ei löydy, palaa etusivulle). Avautuvalla sivulla, valitse kirjaston nimi valkoiselta pohjalta ja pääset selaamaan kaikkien kirjastojen nimiä pitkänä listana. Valitsemalla kirjaston listasta pääset siirtymään kirjaston omille sivuille. Samalla aukenee sivun vasempaan laitaan alaotsikoita, joita klikkailemalla löydät lisää tietoa kyseisestä kirjastosta. Huomaa kuitenkin, että jos klikkaat navigointipalkin pääotsikoita (ylälaidan palkki), kirjastovalintasi katoaa.  

 

Aineistohakupalkki löytyy ylälaidan palkista heti Kirjastot-linkin vierestä. Siihen voi kirjoittaa etsimänsä aineiston ja klikata hae. Kun kirjoitat hakukenttään useamman kuin yhden sanan, kone hakee tulokset, joissa molemmat sanat esiintyvät. Kun siis kirjoitat Juice Leskinen, saat tulokseksi kaikki teokset, joiden hakusanaluettelossa nuo sanat esiintyvät (842 tulosta). Jos sen sijaan kehystät hakusi heittomerkeillä näin: ”Juice Leskinen”, saat nähtäväksesi ne niteet, joissa nuo sanat ilmenevät yhdessä.   

Aineistohaun alta löytyy Tarkennettu haku, jonka avulla hakua voi rajata ja siten saada parempia tuloksia. Voit esimerkiksi kirjoittaa ”Juice Leskinen” teoksen nimeksi ja hakusanaksi nuotti sekä lisätä toisen hakusanan ja kirjoittaa siihen piano. Tällä haulla löydät vain 3 osumaa, joista kahteen kirjaan on koottu useiden taiteilijoiden nuotteja (nämä ovat oppikirjoja) ja yhteen pelkästään Juicen nuottimusiikkia pianolle. Jos hakisit perushaulla ”Juice Leskinen”, saisit 498 hakutulosta; pianonuottien etsiminen siitä joukosta olisi aikaa vievää.  

Kirjaudu-sanaa klikkaamalla pääset ruutuun, jolla voit kirjautua omalle sivullesi. Täyttämällä ruutuun kirjastokortistasi löytyvän numerosarjan ja tunnuslukusi ja sitten klikkaamalla jatka-painiketta, pääset sivustolle, jolla näkyy kaikki, mitä olet lainannut. Täältä käsin voit uusia lainojasi, tehdä varauksia ja muokata tietojasi esimerkiksi silloin, kun osoitteesi on muuttunut. 

 Aineiston erääntyminen. Jos et jostain syystä pääse kirjastoon, kun aineisto pitäisi palauttaa, voit lainata niteet uudelleen internet-palvelussa. Kirjautumalla tilillesi, pääset helposti uusimaan lainaamasi aineiston. Jos jokin lainaamistasi teoksista on varattu, ohjelma ilmoittaa, ettei kaikkia lainoja voitu uusia. Kyseiset lainat on selkeästi merkitty, ja niiden palauttamatta jättämisestä tulee myöhästymismaksua 20 senttiä lainaa kohden päivässä, mutta yhteensä enintään 6 euroa per laina.  

Lainattavat esineet 

Urbaanissa ympäristössä asuva ihminen joutuu elämänsä aikana tekemisiin arviolta 20 000–30 000 esineen kanssa. Määrä vaikuttaa melkoiselta! Voit välttää turhien esineiden tulvaa ja lainata kirjastosta mahdollisimman monta arjen työvälinettä ja esinettä. HelMet-kirjasto tarjoaa reilun valikoiman lainattavia esineitä. Mikä parasta, jokaisen esineen, härvelin ja vimpaimen löydät HelMet-hausta. 

Esineet HelMet-haussa 

 

Päivitetty 23.4.2017

Kategoria: