Hyvien sanojen viikko


Onko sinulla kaunis mieli?

26.10. – 1.11. vietettiin hyvien sanojen viikkoa, jonka ideoivat Etelä-Suomen Sanomien kolumnistit Mila Teräs, Helena Salakka ja Lealiisa Kivikari. He olivat huomanneet, että positiivisuus alkaa pienestä ja sen leviäminen voi yllättää, kun taas yhä koveneva kielenkäyttö syö iloa ja ankeuttaa ilmapiiriä. Kampanjan tarkoituksena oli muistuttaa, miltä hyvät sanat tuntuvat. Miltä sinusta tuntuisi, jos saisit työkaverilta kiitosta tai löytäisit aamupöydästä lapun, jolla läheisesi kertoisi, että olet hänelle tärkeä? Teräs, Salakka ja Kivikari uskovat, että kaunis kieli vaikuttaa ajatteluun ja hyvät sanat vahvistavat niiden antajaa sekä vastaanottajaa. Kauniit sanat ovat hyviä tekoja ja niitä saa tuhlata.

Mutta arvioimmeko toisiamme liikaa numeroiden ja suoritusten perusteella? Opettaja Helena Salakka muistuttaa, että numero kertoo oppilaan osaamisesta siinä aineessa ja sillä kurssilla, muttei määritä ihmisen arvoa. (ESS 24.10.15).

Hyvien sanojen viikon blogissa kirjailija Mila Teräs kirjoitti poikkeuksellisen positiivisen aamunavauksen kouluille. Siinä hyvät sanat ovat supervoima ja maistuvat kuin kesän ensimmäiset mansikat. Ne tuovat ihmisiä yhteen ja kaunistavat niin vastaanottajansa kuin antajansa. Ole sinäkin aurinko muille. Alla lainaus blogista:

”Ja muista tämä:

Sinä olet ainutkertainen. 
Sinä voi saavuttaa elämässäsi ne asiat, joista unelmoit. 
Sillä sinä olet kaunis. Sinä olet viisas. Sinä olet hyvä.”

”Kohteliaisuus, toisten ihmisten huomioiminen, kannustaminen ja kiittäminen ovat olleet viime aikoina kateissa”, kertovat kampanjan järjestäneet naiset (Blogi). Osaammeko arvostaa toisiamme, vai olemmeko kärkkäämpiä arvostelemaan toisiamme virheidemme ja onnistumisiemme perusteella? Onko rakkauspuhe teeskentelyä? Olisiko parempi olla rehellinen ja sanoa asiat niin kuin ne ovat? Kerro, mitä mieltä olet! Voit kommentoida kirjoitusta alla!

 

Lähteet:

ESS 24.10.15 (Etelä-Suomen Sanomat)

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/10/24/hyvien-sanojen-hyokyaalto---ensi-viikolla-vaihdetaan-vihapuhe-rakkauspuheeseen

Blogi

http://www.hyviensanojenviikko.blogspot.fi/

Kategoria: