Ohjeet Spotify-musiikkipalvelun ilmaisversion käyttöönottoon ja käyttämiseen


Spotify on suosittu laillinen musiikkipalvelu, jonka avulla voit kuunnella musiikkia ilmaiseksi verkkosovittimella, tietokoneelle ladattavalla ohjelmalla tai älypuhelimellasi. Spotifystä löydät paitsi tuoreimmat hitit myös eilispäivän klassikoita aina 20-luvulta asti, musiikkilajista riippumatta. Spotifyn käyttönotto on helppoa, kun seuraat alla olevia ohjeita.  

Spotifyn käyttöönotto tietokoneella 

Mene osoitteeseen www.spotify.fi ja paina ”Kuuntele ilmaiseksi”-painiketta tai sivuston ylälaidan navigaatiopalkin ”Lataa”-linkkiä. Vaihtoehtoisesti voit vierittää sivua alemmas, kunnes löydät Free- ja Premium-tilausten vertailut ja painaa "Hanki Free"-painiketta. 

Painettuasi jotain näistä kolmesta vaihtoehdosta, aukeaa rekisteröitymisikkuna. Voit joko rekisteröityä Facebook-tilisi kautta, eli Facebookin tunnuksilla sisäänkirjautumalla, tai sähköpostiosoitteellasi. Keksi itsellesi käyttäjätunnus ja salasana ja täytä lomakkeen loput kentät. Paina ”Rekisteröidy”.

Kun olet rekisteröitynyt, aukeaa ”Kiitos kun latasit Spotifyn”-sivu sekä latausikkuna. Valitse ”Save File”, jolloin Spotify tallentuu tietokoneellesi.

Tallennettuaan tiedoston tietokoneellesi, tietokone kysyy lupaa asennusohjelman käynnistämiseen. Tämä on varotoimenpide, joka toistuu aina ladatessasi tietokoneellesi uusia ohjelmia. Kun tiedät mitä lataat ja mistä lähteestä, ei huolta ole. Paina ”Run” aloittaaksesi ohjelman asennuksen.

Seuraavaksi Spotify asentuu omia aikojaan tietokoneellesi. 

Kun Spotify on asennettu onnistuneesti, se aukeaa. Kirjaudu sisään käyttäen Facebook-tiliäsi tai juuri luomaasi käyttäjätunnusta ja salasanaa. ”Muista minut”-valinnan ollessa vihreänä, ohjelma muistaa syöttämäsi tunnuksen ja salasanan. Käytä tätä valintaa vain omalla tietokoneellasi, etteivät ulkopuoliset pääse käsiksi tiliisi.

Spotifyn käyttöönotto älypuhelimella/tabletilla 

Lue ”iPadin sovelluksen latausohje”, mutta valitse ladattavaksi sovellukseksi Spotify Music. Mobiiliversiossa et saa itse valita soitettavien kappaleiden järjestystä, vaan musiikkia kuunnellaan satunnaistoistolla. Voit kuitenkin valita haluamasi soittolistan, artistin tai albumin. Ilmaisversiossa kappaleiden välissä kuuluu mainoksia.  

Kuinka kuuntelen musiikkia Spotifyllä? 

Avaa Spotify.  

Ensimmäisenä avautuu Browse – Selaa. Selaa-valikon oletusnäkymä, Yleiskatsaus, ehdottaa soittolistoja, joista voisit pitää. Listat välilehdellä aukeaa Suomen ja maailman hittilistat, yleensä noin 50 kappaleen nipuissa. Tyylilajit ja mielentilat –välilehdeltä haet listoja eri tyylien ja mielentilojen mukaan: hilpeää musiikkia iltapäiviin, tunnelmallista illallisille, klassista rentoutumiseen ja niin edelleen. Uudet julkaisut kokoaa yhteen uutta musiikkia Spotifyssä. Discover-välilehdelle kerätään kappale- ja artistiehdotuksia perustuen siihen, mitä olet aiemmin kuunnellut Spotifyn kautta. 

Hakutoiminnolla etsit musiikkia tuhansien ja taas tuhansien kappaleiden kirjastosta. Musiikki sijaitsee pilvipalvelussa, joten mitään ei ladata koneellesi.  

Hakusana senior hits hakee kaikki artistit, kappaleet, soittolistat ja albumit, joissa hakusanat vilahtavat. Tässä on valittu soittolistaksi ”Doro Nordic – Senior hits”. Paina Toista soittaaksesi musiikkia järjestyksessä ensimmäisestä alkaen. Tietokoneella voit valita haluamasi kappaleen ja aloittaa soittamisen siitä. Voit myös valita oikeasta alalaidasta pienen symbolin, ristiin menevät nuolet, jolloin soittojärjestys on satunnainen. Muista painaa valintaa uudestaan, mikäli haluat jälleen kuunnella järjestyksessä.

Hakutoiminnolla voit etsiä juuri sitä sisältöä, mitä haluat, ja tallentaa sen Oma Musiikki-osioon näytön vasemmassa laidassa. Tee näin: Klikkaa hiiren oikeaa painiketta kappaleen kohdalla ja valitse ”Tallenna Omaan musiikkiin”. Jatkossa tallentamasi kappaleet löytyvät Oma Musiikki-otsikon alta kappaleittain, albumeittain tai artistin perusteella jaoteltuna. 

Voit myös jaotella omaa musiikkiasi soittolistoihin. Voit tehdä esimerkiksi sinua innostavista kappaleista jumppasoittolistan, rauhallisista kappaleista taustamusiikkia kahvivieraiden varalle tai kerätä listan hyvistä matkalauluista. Klikkaa jälleen hiiren oikeaa painiketta kappaleen tai albumin nimen kohdalla ja valitse Lisää soittolistaan. Voit joko luoda uuden soittolistan tai tallentaa kappaleen jo olemassa olevaan listaan.  

Kaikki olemassa olevat soittolistat näkyvät allekkain sekä Lisää soittolistaan-valinnan vieressä että näytön vasemmassa laidassa Soittolistat-otsikon alla. Esimerkissä ei ole vielä luotu listoja. 

Näytön vasemmassa alalaidassa näet kuvan kera kappaleen, joka on parhaillaan soitettavana. Sen alla on nuolinäppäimet vasemmalle ja oikealle, joilla valitaan edellinen ja seuraava kappale sekä Play eli toistonäppäin. Aikajana näyttää kappaleen keston ja sen, missä vaiheessa kappaletta ollaan menossa. SANAT näyttää useimmista kappaleista sanoitukset.  

Seuraavat kuvakkeet oikeassa alanurkassa vasemmalta oikealle: jonotoiminnolla voi lisätä minkä tahansa kappaleen seuraavaksi soitettavaksi, satunnaistoisto soittaa kappaleet satunnaisessa järjestyksessä ja toista uudelleen soittaa samaa kappaletta uudelleen ja uudelleen. Viimeisenä on äänenvoimakkuuden säätö.

Jos liitit Spotify-tilisi Facebook-tunnuksiisi, voit jakaa musiikkia kavereidesi kanssa, katsoa mitä kaverit ovat kuunnelleet ja kuunnella kaverin tykkäämää musiikkia painamalla suoraa linkkiä Facebookin uutisvirrassa tai seuraamalla Spotifyssä oikean laidan kontaktilistaa. Jos et halua jakaa musiikkivalintojasi, valitse ylävalikosta Tiedosto -> Yksityinen istunto. Samasta valikosta voit myös luoda uusia soittolistoja, kuunnella musiikkia Offline-tilassa (vaatii maksullisen Premium-tilauksen) tai kirjautua ulos palvelusta. Lopeta sulkee Spotifyn.

Sitten ei muuta kuin kuuntelemaan! Jos kaipaat lisäohjeita esimerkiksi Spotify-tilin päivittämisestä maksulliseen Premium-versioon, vieraile osoitteessa https://support.spotify.com/fi/

Kategoria: