Voiko liukastumisilta välttyä?


VÄHENNÄ LIUKASTUMISEN RISKIÄ

Liukastumisen vuoksi loukkaantuu joka vuosi kymmeniä tuhansia suomalaisia. Talvella jää ja lumi lisäävät liukastumisriskiä huomattavasti. Nopeat lämpötilojen vaihtelut sekä nollan tienoilla olevat lämpötilat aiheuttavat liukkaita kelejä. Useimmiten ulkona liukastuminen tapahtuu hyväkuntoiselle iäkkäälle ihmiselle, joka liikkuu aktiivisesti, käy ostoksilla ja harrastuksissa.

Liukkaat kelit näkyvät myös Töölön tapaturma-asemalla, kertoo tapaturma- aseman sairaanhoitaja Johanna Kangaspunta.

-Ensimmäiset liukkaat kelit yllättävät aina. Töölön tapaturma-asemalle tulee paljon liukastuneita. Potilaat ovat kaiken ikäisiä mutta eri-ikäisillä on erilaiset vammatyypit.

Kangaspunta kertoo, että yleisimmät tapaturmat liukastumisen johdosta ovat rannemurtumat, koska liukastuessa otetaan kädellä vastaan sekä erilaiset nilkkavammat kuten nivel venähdykset ja murtumiset. Lonkkamurtumat ovat yleisimpiä iäkkäillä ihmisillä.

Töölön tapaturma-asemalla näitä vammoja hoidetaan joko kipsaamalla tai leikkaushoidolla. Lonkkamurtumat leikataan aina ja ne vaativat myös usein pitkän kuntoutuksen. Tarkoituksena on saada potilas samaan toimintakykyyn kuin ennen tapaturmaa.

-Kun huomaa, että on liukasta tai kun sääennuste kertoo liukkaudesta, kannattaa varata aikaa liikkumiseen ja ottaa rauhallisesti. Kiirehtiminen liukkaalla ei ole hyväksi. Myös reitin valinnassa on hyvä ottaa huomioon, että se on valaistu. Pimeällä liikkuminen lisää liukastumisen riskiä. Kannattaa kiinnittää huomiota hyviin jalkineisiin ja käyttää liukuesteitä. Jos käytät apuvälineitä, niin ota ne aina mukaan lähtiessäsi. Myös tasapainoa ja keskivartalon hallintaa kannattaa harjoittaa, kertoo Kangaspunta.

Talvikelien aikaan on syytä kiinnittää huomiota jalkineiden valintaan. Oikealla jalkineiden ja liukuesteiden valinnalla on mahdollista ehkäistä liukastumisista johtuvia tapaturmia. Vaikka valtaosa liukastumisista tapahtuu talvella, on kengänpohjien pito aina otettava huomioon jalkineita valittaessa. Liukuesteiden valinnassa kannattaa huomioida, että ne voidaan tarvittaessa riisua helposti.

Liukuesteitä on monta erilaista mallia:

•jalkineen päkiän ja / tai kannan alle kiinnitettäviä

•jalkineiden päälle laitettavia

•kalossimallisia liukuesteitä

•jalkineen pohjaan kiinnitettäviä nastoitussarjoja

 

Artikkelin tekijä: Meri Majuri

 

Lähteet:

Työterveyslaitos: 

https://www.ttl.fi/tyoymparisto/henkilonsuojaimet/kaytto-ja-valinta/liukuesteet/

https://www.ttl.fi/blogi/elakkeelle-hengissa-tyokykya-tukevissa-kengissa/  

Töölön tapaturma-aseman sh Johanna Kangaspunta

Kategoria: