Lautaseni käytännössä: Napaseututyyppi


Toivottavasti tähänastiset artikkelit ovat olleet jotakuinkin kiinnostavia sinulle. Olet ehkä hahmottamassa hyödyllistä kokonaiskuvaa, jota haluaisit soveltaa käytännössä. Mitä, ja miten tästä eteenpäin?

Lähtökohtaisesti, jos vain päätät luoda ja pitää kiinni laadukkaista ruokailurutiineista, ennemmin tai myöhemmin niistä muodostuu elämäntapa. Pienet jokapäiväiset, oikeastaan jokahetkiset, päätökset muodostavat tämän suuren kokonaisuuden, oli se sitten terveyteen tai johonkin muuhun liittyvä visio tai tavoite. Miten sitten soveltaa arjessaan tapoja, jotka tukisivat hyvinvointia ravinnollisessa merkityksessä? Seuraavaksi tulen läpikäymään syvällisemmin aikaisemmin mainittuja esimerkkejä eri tyyppisistä ihmisistä ruokailun ja ravinnon näkökulmasta. Näin kykenette tutustumaan sekä halutessanne hyödyntämään näitä tietoja kun olette täyttämässä lautastanne seuraavaa ruokailua varten.

Henkilöt, jotka kuuluvat Napaseututyypin (35% hiilihydraattia, 45% proteiinia, 20% rasvaa) kategoriaan, elävät syödäkseen. Suhteellisen yleisessä tilanteessa, jossa napaseututyyppi syö yleisen ravintopyramidin mukaisesti, heistä tulee paisuneita, lihavia sekä pitkään jatkettuaan jopa kärsiviä. Koska kyseinen tyyppi polttaa hiilihydraatteja suhteellisen nopeasti, on heidän syötävä suhteessa enemmän laadukasta proteiinia sekä rasvaa hidastaakseen hiilihydraattien imeytymistä. Napaseututyypillä on suurempi tarve puriinille, eräänlaiselle aminohapolle, jota löytyy tummasta lihasta, kalan mädistä, sardiineista sekä anjoviksesta. Heillä on osoittautunut olevan myös suurempi mielihalu suolaa kohtaan. Tämä ei ole huolestuttavaa, kunhan suola on laadukasta ja sitä nautitaan kohtalaisesti. Syö prosessoimatonta merisuolaa mieluummin kuin tavallista valkoista pöytäsuolaa, ja määrällisesti kehoasi kuunnellen.

Vastoin isoa osaa terveysväittämistä, napaseututyypin yksilö nukkuu paremmin ja herää levänneenä, jos hän syö asiallisen määrän laadukasta proteiinia sekä rasvaa hieman (max. 2-3 tuntia) ennen nukkumaanmenoa. Muutoin suhteellisen nopeasti hiilihydraatteja polttava, yöunilla oleva napaseututyypin yksilö, joka ei ole hidastanut hiilihydraattien imeytymistahtia proteiini- sekä rasvaravinnolla, vaipuu hypoglykemiseen (matalan verensokerin) tilaan. Jos verensokeri laskee liikaa yön aikana, kehon stressitaso nousee yrittäessään nostaa sitä. Tämä johtaa hormonien rytmityksen jojoiluun yön aikana, mikä puolestaan häiritsee paitsi melatoniinin (nukkumis- sekä immuunihormonin), myös muiden kasvu- sekä korjaushormonien tuotantoa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yksilö herää väsyneenä ja juo mielellään kahvia sekä syö makeaa, eli aloittaa vain jojoiluprosessin alusta.

Vinkkejä napaseututyypin yksilölle (Katso lautasmallin prosenttiluvut: 35% hiilihydraatti, 45% proteiini, 20% rasva):

* Syö säännöllisesti ja usein eri lähteistä pieniä määriä ruokaa, joka koostuu enimmäkseen laadukkaasta proteiinista sekä rasvasta.

* Vältä ylimääräisten, varsinkin nopeiden, hiilihydraattien syöntiä. Näitä ovat makeat jälkiruoat, kahvi sokerilla ja makeiset - jopa liiallista hedelmien syöntiä kannattaa välttää, vaikkakin nämä ovat parempi vaihtoehto sokerille.

* Tärkkelyspitoisten hiilihydraattilähteiden sijaan kokeile kasvisperäisiä hiilihydraatin lähteitä, kuten eri vihanneksia.

 

 

 

* Syö mieluummin luonnollisia “täystuotteita" kuin rasvattomia. Esimerkkeinä täysmaito, rasvainen juusto sekä jogurtti.

HUOM! Loin ravintoainetaulukot helpottaakseni yleiskuvan ymmärtämistä. Tarkastakaa, että seuraamanne taulukot ovat omalla kohdallanne oikeita (katso taulukon otsikko).

 

 

 

 

Kirjalähde:

How To Eat, Move, and Be Healthy (2004-2013); The "No Diet" Diet (Dietitön ruokavalio); Kirjailija: Paul Chek. 

Taulukkolähde:

How To Eat, Move, and Be Healthy (2004-2013); Dietti/Ravintosuunntitelma taulukko s.234-235

 

 

Avainsanat: