Terveys

Aurinkosuojatuotteiden ABC

Aurinko, ihana valontuoja, ihon ruskettaja ja D-vitamiinin tuottaja, mutta myös ihoa kuivattava, kollageenia vaurioittava ja pigmenttimuutoksia aiheuttava tekijä. Tiesitkö, että auringon ultraviolettisäteily aiheuttaa myös ihon vanhenemista, jolloin puhutaan valovanhenemisesta. Pahimmassa tapauksessa iho voi palaa, mikä voi aiheuttaa pahemman laatuisia soluvaurioita, joista ihosolusyöpä eli melanooma on tunnetuin. Paras anti age- ja ihon suojatuote onkin aurinkosuoja, joka suojaa...

Musiikin ihmeellinen voima

Musiikissa on voimaa. Monen tutkijan mielestä musiikkia voidaan jopa pitää elintärkeänä ihmiselle: se aktivoi aivoja vilkastuttaen niiden verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, jolloin persoonallisuutemme vireytyy. Omakohtaiset kokemukset musiikin ihmeellisyydestä ja voimasta ovat useimmille tuttuja; musiikin avulla voimme sulkea hetkeksi mielemme ja tuntea musiikin ikään kuin vievän meitä mukanaan. Musiikki vaikuttaa esimerkiksi keskittymiskykyyn, käyttäytymiseen ja henkilökohtaiseen identiteettiin, minkä vuoksi musiikin kautta opittuja valmiuksia ja taitoja voidaan hyödyntää elämän eri vaiheissa.

Hyvä ruoka, parempi mieli

Maailma on täynnä erilaisia ruokia ja erilaisia keittiöitä, oletko sinä jo kokeillut meksikolaista tai vaikkapa nepalilaista ruokaa? Vaikka mahdollisuuksia on lähes loputtomasti silti ruoka ja ruokailu voivat välillä tuottaa pään vaivaa. 

Liikkumalla iloiseksi

Liikunnalla on monia positiivisia psyykkisiä vaikutuksia ihmiselle. Fyysisen kunnon lisäksi liikunta myös parantaa muistin toimintaa, lievittää stressiä ja parantaa oppimiskykyä. Liikunnan yhteydessä ihmiseltä vapautuu niin ikään onnellisuushormoneja eli endorfiineja. Endorfiinit luovat ihmiselle pitkään jatkuvan tyytyväisen olon – tekee onnelliseksi. 

Sokerin yleisimmät vaikutukset

Sokerin vaikutukset... Myrkky on kuvailtu vuonna 1957 Tohtori William Coda Martinin toimesta seuraavasti: ”Aine joka kehoon altistuttaessa, joko nautittuna, tai kehon itsensä kehittämänä, aiheuttaa, tai saattaa aiheuttaa sairauksia”. Tohtori Martin luokittelee sokerin myrkyksi, koska tämä on riisuttu sen elinvoimasta, eli ravintoarvoista (mm. vitamiineista sekä mineraaleista). Jäljelle jää vain puhdasta jalostettua hiilihydraattia. Keho ei pysty tehokkaasti hyödyntämään mainittua jalostettua tärkkelystä ja hiilihydraattia, jollei vaadittavat proteiinit, vitamiinit tai mineraalit ole läsnä. Tilanne, jossa proteiinit, vitamiinit ja mineraalit ovat läsnä, ei kuitenkaan pois sulje sitä, että erittäin suurin osa sokerista on ns. tyhjää energiaa. 

Lautaseni käytännössä: Vaihteleva tyyppi

Vaihteleva tyyppi (50% hiilihydraattia, 40% proteiinia, 10% rasvaa) on nimensä mukaisesti sekoitus kahdesta aikaisemmin mainitusta kategoriasta. Henkilö, joka kuuluu tähän kategoriaan, kallistuu yleensä jompaankumpaan suuntaan (napa- tai päiväntasaajakategoriaan), mutta voi kuitenkin huonosti, jos pitäytyy radikaalisti kiinni vain toisessa.

Lautaseni käytännössä: Napaseututyyppi

Toivottavasti tähänastiset artikkelit ovat olleet jotakuinkin kiinnostavia sinulle. Olet ehkä hahmottamassa hyödyllistä kokonaiskuvaa, jota haluaisit soveltaa käytännössä. Mitä, ja miten tästä eteenpäin?

Vinkkejä päivittäiseen ostoskorisuunnitteluun

pic1.pngEdellisessä artikkelissa käsittelimme yleisimmät ravintoaineet. Tässä artikkelissa käymme läpi käytännönläheisen katsauksen ravintoaineisiin ja esittelemme seniorille hyvin soveltuvan esimerkkiruokakorin.

Ravinnon merkitys hyvinvoinnille ei vähene ihmisen vanhentuessa. Heikentynyt ravinnonsaanti voi tarkoittaa lihasvoiman heikkenemistä. Yksipuolinen ravinnonsaanti lisää myös riskiä sairastumiselle. Fyysiset rajoitteet, sairaudet ja muistiongelmat voivat vaikeuttaa monipuolisen ruokavalion noudattamista.

Yksilöllinen lautasmalli

Kirjoittaessamme esimerkiksi sanan "lautasmalli" internetin hakumoottoriin, esimerkkejä löytyy yllin kyllin. Kuitenkin virallinen ohjeistus kuuluu, että “Täytä puolet lautasesta kasviksilla, esimerkiksi raasteilla, salaatilla ja lämpimällä kasvislisäkkeellä. Perunan osuus lautasesta on noin neljännes. Perunan sijaan voit syödä riisiä, pastaa tai muita viljavalmisteita. Lautasesta noin neljännes jää kala-, liha- tai munaruoalle. Sen voit korvata palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruolla. Valitse ruokajuomaksi rasvatonta maitoa, piimää tai vettä. Lisäksi ateriaan kuuluu täysjyväleipää, jonka päällä on sipaisu pehmeää kasvirasvalevitettä. Marjat tai hedelmät jälkiruokana täydentävät aterian. Maitovalmisteen ja jälkiruoan voit jättää syötäväksi myös välipalana.”

Aiheena ruokavalio

Ruoka on nykyään lähestulkoon yhtä itsestään selvä asia kuin nälkä. Huomioikaa sana lähestulkoon, koska jos ei kaikki, niin lähestulkoon “kaikki on suhteellista” (“everything is relative”) lainatakseni Albert Einsteinia. Käytännössä tarkoitan, että esimerkiksi joku nykyajan nuori ei ehkä ole joutunut ajattelemaankaan ruoan hankintaan liittyviä haasteita, kun taas sota-ajan lapsi on voinut joutua tosissaan taistelemaan leipänsä turvaamiseksi. Yhdistävä seikka kuitenkin on, että kumpikaan ei selviä ilman ruokaa.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Terveys