Aurinkosuojatuotteiden ABC


Kuva: pixabay.com

Aurinko, ihana valontuoja, ihon ruskettaja ja D-vitamiinin tuottaja, mutta myös ihoa kuivattava, kollageenia vaurioittava ja pigmenttimuutoksia aiheuttava tekijä. Tiesitkö, että auringon ultraviolettisäteily aiheuttaa myös ihon vanhenemista, jolloin puhutaan valovanhenemisesta. Pahimmassa tapauksessa iho voi palaa, mikä voi aiheuttaa pahemman laatuisia soluvaurioita, joista ihosolusyöpä eli melanooma on tunnetuin. Paras anti age- ja ihon suojatuote onkin aurinkosuoja, joka suojaa ihoa edellä mainituilta ihovaurioilta. Auringolta suojautuminen on tärkeää ympäri vuoden, mutta sen tärkeys korostuu kesäkuukausina, jolloin päästään nauttimaan lämmöstä, mutta myös voimakkaammasta uv-säteilystä.

Mikä ihmeen SPF?

Markkinoilta löytyy monenlaisia tuotteita ja usein pään vaivaa aiheuttaa myös merkintä SPF, joka on lyhenne sanoista Sun Protection Factor. SPF-luku tuotteessa kertoo, kuinka pitkän ajan auringossa voi viettää palamatta eli kauan se suojaa UVB-säteilyltä. Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että suojaamaton iho voi olla palamatta auringossa noin 10 minuuttia, jolloin suojakertoimena oleva luku kerrotaan kyseisellä 10 minuutilla. Tällöin esimerkiksi SPF 30-aurinkosuojatuote suojaisi ihoa 10minx30min=300 minuuttia eli noin 5 tuntia. Laskelmat ovat suuntaa antavia ja on tärkeää ottaa huomioon tuotteen runsas ja tasainen levitys iholle sekä se, että tuote on levitetty noin 30 minuuttia ennen auringolle altistumista, jotta se on ehtinyt imeytyä kunnolla iholle. SPF ei automaattisesti sisällä UVA-säteilyn suojaa, joka aiheuttaa myös ihovaurioita. Voit katsoa, että tuotteessa mainitaan suoja UVB- ja UVA-säteilyltä tai englanninkielinen maininta broad spectrum. Kuitenkin korkean SPF-luvun valinta takaa pitkäkestoista suojaa, joka usein sisältää tehokkaita aurinkosuodattimia.

Miten aurinkosuoja toimii?

Aurinkosuojatuotteissa käytetään joko fysikaalisia tai kemiallisia aurinkosuotimia. Euroopan Unioni on määritellyt kosmetiikassa sallitut aineet ja myös aurinkosuojissa käytetyt UV-filtterit, eli auringon UV-säteilyltä suojaavat ainesosat, tulee löytyä niille erikseen määritellyltä listalta. EU:ssa sallitut UV-filtterit ovat aina läpikäyneet turvallisuusselvityksen ja ovat luotettavia sekä turvallisia kuluttajien käyttöön.

Auringolta suojaava aine tuotteessa voi toimia joko fysikaalisesti tai kemiallisesti. Fysikaalisen suojan antavat ainesosat heijastavat auringon säteet suoraan iholta. Tällaisia ainesosia ovat muun muassa sinkkioksidi (zinc oxide) ja titaanidioksidi (titanium dioxide). Nämä ainesosat ovat tunnettuja siitä, että ne voivat jättää iholle valkoisen pinnan, mutta tämän päivän tuotteissa ainesosat ovat muokattu hyvin pieniksi, jotta ne eivät näkyisi ihon pinnalla. Kemialliset aurinkosuodattimet taas toimivat imien auringon UV-säteilyä itseensä ja muokaten sen harmittomaan muotoon. Esimerkki yleisesti käytetystä kemiallisesta suodattimesta on etyyliheksyylisalisylaatti (ethylhexyl salicylate). Usein tehokkaimman aurinkosuojan tekee molempien, fysikaalisen ja kemiallisen, suodattimien yhdistelmä, joka takaa iholle monipuolista suojaa. Aurinkosuodattimia voit bongailla tuotteiden pakkauksissa olevista ainesosaluettelosta eli INCI:stä.

Sinulle sopiva tuotemuoto?

Markkinoilta löytyy paljon erilaisia tuotemuotoja aurinkosuojista, kuten voiteita, öljyjä, suihkeita ja puikkoja. Tuotemuoto ei kerro tuotteen tehosta vaan sen voi valita täysin mieltymysten mukaan. Tärkeää on kuitenkin levittää tuotetta runsaasti ja tasaisesti iholle ennen auringolle altistumista. On myös muistettava lisätä tuotetta säännöllisin väliajoin ja aina uinnin tai hikoilun jälkeen. Kasvoille ja vartalolle löytyvät omat koostumuksensa, jotka helpottavat niiden päivittäistä käyttämistä. Koostumuksen voi valita esimerkiksi sen mukaan käyttääkö tuotetta meikin alla tai esimerkiksi ihotyypin mukaan. Tärkeintä on se, että tuote sopii omiin rutiineihisi, jolloin sen käyttöä ei unohda. Aurinkosuojatuotteita löytyy kosmetiikkaliikkeistä, marketeista sekä apteekeista.

Yhteenveto

Suuresta valikoimasta löydät varmasti omat suosikkisi, joka sopivat päivittäisiin ihonhoitorutiineihisi. Kunnollinen aurinkosuoja on tärkein ja tehokkain anti age-tuote, joka kaapistasi voi löytyä, joten siihen kannattaa panostaa!

 

Teksti:
Estenomiopiskelijatiimi: Pinja Rissanen & Saara Anttila
Laurea Ammattikorkeakoulu kevät 2019

 

Lähteet:

Poutanen, M. 2017. Kosmetiikan Ainesosat Funktioittain. Laurea Ammattikorkeakoulu
MacGill, M. 2018. Which sunscreen should I use? Medical News Today. Luettu 23.4.2019. https://www.medicalnewstoday.com/articles/306838.php
Laukia, M. 2015. Tiedätkö mitä aurinkorasvan SPF-luku oikeasti tarkoittaa? MeNaiset. Luettu 23.4.2019. https://www.menaiset.fi/artikkeli/tyyli/kauneus/tiedatko_mita_aurinkorasvan_spf_luku_oikeasti_tarkoittaa

 

Kuvalähde:

https://pixabay.com/fi/photos/sunblock-ihonhoito-terve-iho-syd%C3%A4n-1461397/