Kosmetiikkapakkausten merkinnät haltuun


Kuva: Pexels.com

Oletko koskaan miettinyt, mitä erilaiset symbolit ja merkinnät monenlaisten hygienia-, ihonhoito- ja meikkituotteiden pakkauksissa tarkoittavat? Kosmetiikkatuotteiden pakkausmerkinnät kertovat paljon hyödyllistä tietoa tuotteesta. Esimerkiksi tuotteen säilyvyys on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joita pakkausmerkinnöistä löytää. Ainesosalista eli INCI-lista taas kertoo, mitä raaka-aineita tuote sisältää.

Kosmetiikkatuotteiden pakkausmerkintöjä säätelee laki, joka on osa EU:n kosmetiikka-asetusta. Pakkauksesta tulee löytyä tuotteen vastuuhenkilön nimi ja yhteystiedot, nimellissisältö grammoina tai millilitroina, säilyvyys, eränumero tai tunniste, käyttötarkoitus sekä ainesosalista.

Kuva: Tukes.fi

Säilyvyyden voi ilmoittaa joko tiimalasimerkinnällä, jossa tulee ilmi vähimmäissäilyvyysaika. Tiimalasimerkintää voidaankin ajatella parasta ennen -merkintänä. Purkkisymbolinen PAO-merkintä eli ”period after opening” kertoo kuukausina (M eli Month) tai vuosina, kauan tuote säilyy avaamisen tai käyttöönoton jälkeen. Esimerkiksi 6 M tarkoittaa, että tuote säilyy 6 kuukautta siitä hetkestä, kun se on avattu. Vanhentunut kosmetiikkatuote voi olla jopa terveysriski, sillä esimerkiksi pilaantunut ripsiväri voi aiheuttaa silmätulehduksen. Väri-, koostumus- tai hajumuutokset saattavat kertoa tuotteen pilaantumisesta.

Kuvat: tukes.fi 

Muita kosmetiikkapakkauksissa esiintyviä merkintöjä ovat mm. ℮ -merkintä ja käännetty epsilon-merkintä. ℮ -merkintää näkee yleensä kosmetiikkapakkauksen sisällön määrämerkinnän vieressä. ℮ -merkintä kertoo, että valmispakkaus täyttää valmispakkausdirektiivin vaatimukset, joissa sanotaan, että pakkauksen sisällön määrä tulee olla keskimäärin sama kuin nimellismäärä. Käännetty epsilon-merkintä löytyy aerosolipakkauksista ja se kertoo, että pakkaus täyttää kaikki aerosoliasetuksen vaatimukset, jotka ovat aerosolin rakenne- ja testausvaatimukset.

Kierrättämisen myötä pakkaukset voivat saada uuden elämän, ja samalla luonnonvaroja säästyy. Pakkauksista löytyykin usein materiaalimerkintä, mikä helpottaa kierrätystä. Kaiken muun muovin, paitsi PVC -muovin, voi laittaa muovinkeräykseen. Pakkausten tulee olla sisällöstä tyhjiä. On huomioitavaa, että aerosolituotteet ovat ongelmajätettä, mutta täysin tyhjänä ne voi kierrättää metallina. Lasiset pakkaukset voidaan kierrättää, jos niistä löytyy GL-merkintä. Huurrettua lasia ei voi kierrättää. Kynsilakka on ongelmajätettä.

Pakkausmerkintöjen tulkinta voi tuntua aluksi monimutkaiselta, mutta riittää, kun ymmärtää tärkeimmät symbolit, kuten säilyvyysmerkinnät. Omia purnukoita tutkimalla pääsee jo hyvin alkuun symbolien ja merkkien maailmaan.

 

 

Teksti:

Estenomiopiskelijat Veera Lehtoranta, Teija Nurminen ja Nina Penna
Laurea Ammattikorkeakoulu kevät 2019

 

Lähteet ja lisätietoja:
Turvallisuus ja kemikaalivirasto – Kosmetiikan merkinnät https://tukes.fi/kemikaalit/kosmetiikka/kosmetiikan-merkinnat
Teknokemian yhdistys – Kosmetiikkapakkausten hävittäminen
Incihaku – Ilmainen raaka-aineiden hakupankki
Allergia- ja astmaliiton listaus 26 yleisimmistä hajusteallergeeneistä
Kosmetiikan allergiaportaali
Muovien materiaalimerkit

 

Kuvalähteet: