Matkailijan vaihtoehtoisasuminen


Erilaiset majoituspalvelut ovat nostaneet suosiotaan niin ulkomailla kuin myös Suomessa. Esimerkiksi Airbnb on Suomessa kasvattanut kohteidensa määrää viime vuodesta puolella noin 2500 kappaleeseen. Suomessa kohteita on kuitenkin melkein neljä kertaa vähemmän kuin vaikkapa Ruotsissa, jossa niitä on 9000.

Airbnb on majoituspalvelu, jossa kuka tahansa voi vuokrata tai laittaa vuokralle huoneen tai asunnon. Maksut tapahtuvat luottokortilla palvelun kautta ja Airbnb perii siivun palvelun kautta tehdystä varauksista.

Vuokraajalla on aina vastuu verojen maksamisesta ja paikallisen lainsäädännön noudattamisesta. Jos vuokrauksesta saatavat tulot ylittävät 8 500 euroa vuodessa, katsotaan vuokraaminen verottajan silmissä majoitustoiminnaksi, ja siitä pitää tällöin maksaa arvonlisäveroa pääomatuloveron lisäksi. Kotivakuutus ei välttämättä korvaa tahallisia vahingontekoja ja varkauksia, joten ennen asunnon vuokraamista kannattaa asia tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä. Vuokranantajan kanssa kannattaa keskustella ennen asunnon vuokraamista, lain puolesta kuitenkin vuokra-asunnon alivuokraaminen on sallittua. Asukas voi ilman vuokranantajan lupaa luovuttaa alivuokralaisen käyttöön enintään puolet asunnosta. Taloyhtiöt voivat kuitenkin kieltää majoitustoiminnan.

Airbnb antaa omina turvallisuusvinkkeinään vieraille ottamaan selvää majoittajista tehtyihin arvosteluihin ja suosituksiin. Airbnb kehottaa myös lukemaan huolellisesti ilmoitukset palveluista, talon säännöistä ja peruutusehdoista. Airbnb kieltää sivuston ulkopuoliset maksut käyttöehdoissaan ja kehottaa viestimään yhtiön sisäistä viestijärjestelmää käyttäen. Majoittajan kanssa voi keskustella matkan suunnitelmista ja odotuksista, sillä paikallinen voi tietää matkaan liittyen hyviä vinkkejä paikallisesta kohteesta ja jakaa ehkä tähän liittyen mahdollisesti hyödyllistä tietoa. Tärkeistä asiakirjoista kannattaa hankkia myös kopiot ja hankkia matkavakuutus. Majoittajien kannattaa puolestaan lukea vieraiden profiilit ja arvostelut. Myös talon säännöt ja ohjekirja kannattaa laatia. Ohjekirjan avulla vieraat tietävät esimerkiksi onko tupakointi sallittu, ja jos on, missä. Majoittaja voi lisätä kohteeseensa myös vuokravakuuden, joka auttaa suojaamaan vahinkojen varalta. Majoittajan kannattaa myös ottaa kotivakuutus Airbnb:n ulkopuolelta.

Matkailijalle löytyy myös muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi jos haluaa matkata Nizzaan, voi tutustua suomalaiseen Mariviera.fi – palveluun, josta löytyy erilaisia loma-asuntoja Nizzan eri kortteleista.

Muista majoituspalveluista esiin nousee myös Couchsurfing-niminen palvelu. Couchsurfing eroaa esimerkiksi Airbnb:stä sillä tavalla, että couchsurfingia käyttämällä palvelua käyttävä ei saa välttämättä koko asuntoa käyttöönsä, vain yöpymispaikan, mutta toisaalta couchsurfing – palvelun kautta voi saada myös täysin ilmaisen paikan viettää yönsä. Tietysti isännän vieraanvaraisuuden vastineeksi vieraalta voidaan odottaa, että tämä vaikka tarjoaa isännälle illallisen jossain ravintolassa.

Lyhytaikaisten vuokrauspalveluiden käyttö ei ole kuitenkaan aivan täysin ongelmatonta. Mainokset ja kuvaukset voivat olla harhaanjohtavia. Jotkut isännät voivat myös olla hankalia, eikä palvelun laadusta ole varsinaista taetta. Vuokrauskohteissa voi olla myös piilotettuja maksuja ja kohde voi olla myös laiton sillä joissain maissa tai kaupungeissa voi olla rajoituksia lyhytaikaiselle vuokraamiselle. Vuokrahuoneiden turvallisuudessa ja palveluissa voi olla puutteita hotelleihin verrattuna. Kohteiden varaamisessa voi myös kestää enemmän aikaa kuin hotellista varatessa ja kaikkia kohteita ei ole välttämättä aina saatavilla, jos joku toinen on jo varannut kohteen.

Toisaalta lyhytaikaisia vuokrauspalveluita käyttämällä voi säästää hyvinkin paljon rahaa hotelliin verrattuna. Esimerkiksi New Yorkissa hotellihuoneen hintamediaani on 245 dollaria yöltä, mutta vastaavasti Airbnb-kohteen vuokraus maksaa noin 180 dollaria joten kyseessä on jopa 60 dollarin säästö. Pienemmissä kaupungeissa, missä ei välttämättä ole kovin paljoa Airbnb-kohteita, hotellihuone voi joskus olla jopa halvempi kuin Airbnb-kohde, mutta yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, että Airbnb-kohteet ovat edullisempi vaihtoehto kuin keskiverto hotellihuone. Mikäli vuokraat jonkun kodin, siinä voi olla myös etuja joita hotelleissa ei välttämättä usein ole, kuten esimerkiksi keittiö, jossa voi laittaa itse ruokaa, ja näin säästää ravintolakustannuksissa.

 

Lähde : http://yle.fi/uutiset/airbnbn_suosio_kasvaa__majoittaja_toivoo_selvempia...

https://www.airbnb.fi

http://yle.fi/uutiset/muista_nama_kun_vuokraat_satunnaisesti_asuntoasi/8...

http://www.mariviera.fi/fi/ http://www.hs.fi/koti/a1430797408120

https://www.airbnb.fi/help/article/241 https://www.airbnb.fi/help/article/231

http://www.nolo.com/legal-encyclopedia/pros-cons-airbnb-vrbo-other-short... http://www.couchsurfing.com

http://priceonomics.com/hotels/