Retkeilyvinkit


Kesäaikaan, kun säät ovat lämpimiä, voi monia houkuttaa ajatus lähtemisestä retkeilemään Suomen kauniiseen luontoon. Retkeilyssä on kuitenkin monia asioita, joita retkeilijän tulisi ottaa huomioon, jotta retkestä tulisi sekä hauska että turvallinen. Eri vaativuusasteen retket vaativat tietysti eri tason valmistautumista, mutta yleisvinkkejä voi soveltaa niin lyhytkestoisiin pienimuotoisiin retkiin kuin vaativampiinkin retkiin.

Suunnittele

Kun mietit retkelle lähtemistä, suunnitteluvaiheessa on hyvä ottaa huomioon osallistujien määrä, heidän mahdolliset rajoitteensa (kunto, liikuntavaikeudet, allergiat yms.), kulkuyhteydet paikan päälle ja sieltä pois. Myös retken budjetti kannattaa katsoa etukäteen, mikäli retkelle pitää ostaa jotain varusteita tai muuta. Kohteesta on myös hyvä hankkia kartat etukäteen ja varmistaa, että mukaan tulee tarpeeksi monta karttaa ja kompassia. Varaa mukaan myös eväitä ja juomaa. Suunnitteluvaiheessa voi olla hyvä myös palauttaa mieleen kompassin käytön taito.

Varaudu

Pidemmille retkille lähdettäessä on hyvä muistaa, että olosuhteet saattavat muuttua reissun aikana, ja vaikka kesällä päivät ovat lämpimiä, yöt ja illat saattavat olla kylmiä. Myös sateen mahdollisuus kannattaa ottaa huomioon ja pakata mukaan kuiva vaihtovaatekerta. Sadesään varalta kannattaa myös pakata mukaan sadeviitta. Muistathan pakata mukaan myös retkimaastoon ja säähän sopivat kengät ja päähineen. Varaa mukaan mahdolliset lääkkeet ja varmista että myös kaikilla muilla mukaan lähtevillä on mukana oikeat lääkkeet. Omaisille kannattaa myös ilmoittaa etukäteen, että olet lähdössä retkelle, reitin kesto ja mistä reitti kulkee. Matkapuhelin, jossa on riittävästi akkua jäljellä, kannattaa myös ottaa mukaan, vaikka matkapuhelimien toimintaan ei voikaan aina luottaa luonnossa. Ensiaputarvikkeet ja hyönteiskarkotteet ovat myös hyvä lisä.

Huomioi

Avotulen teko ja polttopuiden kerääminen eivät ole jokamiehenoikeuksia, vaan niihin tarvitaan alueen omistajan lupa. Tämän lisäksi monilla luonnonsuojelualueilla tulen teko on kielletty. Sääolosuhteiden muuttumiseen kannattaa myös varautua vaikkapa pakkaamalla tavarat vedenpitävästi. Helteellä kannattaa varoa elintarvikkeiden pilaantumista ja muistaa ottaa mukaan riittävästi juomavettä. Ukkosmyrskyn aikana kannattaa välttää olemasta maaston korkeimmalla kohdalla ja mikäli hakee suojaa puun alta, ei kannata seisoa ihan sen vieressä vaan vähän kauempana. Retkelle kannattaa lähteä mieluiten porukassa, sillä näin saa helpommin apua, mikäli hätä yllättää. Omia tai muiden kykyä tai kuntoa ei myöskään kannata yliarvioida ja lepo- ja juomataukoja on hyvä pitää usein. Reitillä kannattaa seurata tiiviisti karttaa eikä luottaa puhelimen GPS:n toimintaan kaikissa tilanteissa eksymisen välttämiseksi.

Hätätilanteessa :

1. Rauhoita ja arvioi tilanne

2. Tarvittaessa soita maanlaajuiseen ja ilmaiseen hätänumeroon 112

3. Seuraa 112-palvelusta saamiasi ohjeita (älä kuitenkaan lopeta puhelua ennen kuin saat luvan)

Muista vielä

Kunnioitathan luontoa ja muita luonnossa liikkujia ottamalla roskat mukaan. Eväät kannattaa pakata uudelleenkäytettäviin rasioihin, niin vältetään turhaa pakkausjätettä. Metsäpalovaroituksen aikana roskia ei saa polttaa tulentekopaikoilla. Mikäli tupakoit, kerääthän tumpit pois ja laita ne jäteastiaan. Älä turhaan häiritse eläimiä tai katko puista oksia.

Lähteet :

http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/

http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/turvallisuus/vaarojenennaltaehkaisy

http://www.luontoon.fi/retkensuunnittelu

http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/varusteet/vaatetus http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/retkeilytaidot/tulenteko

http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/turvallisuus/toimintasaanyllattaessa

http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/turvallisuus/hatatilanteet/avunkutsu...

http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/turvallisuus/hatatilanteet/eksyminen

http://www.luontoon.fi/roskatonretkeily