Flunssa ja sen hoito


Syksy ja talvi ovat tuoneet tullessaan flunssakauden. Ihmiset ovat taas ahtautuneet sisätiloihin ja tämä tarjoaa viruksille hyvän mahdollisuuden levitä ihmisistä toisiin. Flunssa eli nuhakuume on yleisin virusperäinen ylähengitysinfektio ihmisillä. Flunssa tarttuu helposti ihmisestä toiseen. Käsien huolellinen peseminen on yksi keino ehkäistä flunssan leviämistä. Tartunnan voi saada myös ilmateitse pisaratartuntana. Flunssapotilas alkaa tartuttamaan jo ennen oireiden alkamista, jonka vuoksi tartuntaa on vaikea välttää vaikka varoisi yskiviä ja nuhaisia ihmisiä.

Flunssan itämisaika on yleensä 1-3 päivää. Flunssa alkaa tyypillisesti nenän tukkoisuutena ja kurkkukipuna. Yleisoireina taudin alkuvaiheessa ovat kuume ja vilunväristykset. Yskää ja lihaskipuja saattaa myös esiintyä. Flunssa kestää yleensä yli viikon.

Flunssa paranee itsestään. Flunssa hoidossa paras lääke on nenäliina. Nenän tukkoisuuden ja yskimisen vuoksi monesti öisin on tukala olla eikä uni tule silmään. Tähän voidaan käyttää avaavia nenäsumutteita ja yskänlääkettä. Nenäsumutteiden pitkäaikaista käyttöä ei suositella. Yskänlääkkeistä saatava apu on yleensä vähäinen. Antibiootit eivät myöskään tehoa flunssaan hoitoon.

Jos flunssaan ei liity kuumetta ja yleisvointi on hyvä, voitte ulkoilla normaalisti välttäen kovaa fyysistä rasitusta. Kuntoiluliikunta on turvallista aloittaa voimien rajoissa silloin kun yleisoireet ovat ohi.

 

FLUNSSAN KOTIHOITO-OHJEITA:

o Riittävä juominen estää kuivumista

o höyryhengitys auttaa hengitysoireita

o yskänärsytystä vähentävät yskänlääkkeet

o nenän tukkoisuuteen nenäsumutteet

o sängyn päätypuolen kohottaminen helpottaa yöllä nukkumista

o Kipulääkkeet:

* Paracetamoli kuten Panadol ja Paracetamol, sopii myös Marevania käyttäville

* Ibuprofeiini kuten Burana ja Ibusal

o Lämpimän juoman nauttiminen ja riittävä lepo

 

Artikkelin tekijä: Meri Majuri

 

Lähteet:

Terveyskirjasto

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skl00011

Yliopistonapteekki.http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/epages/KYA.sf/fi_FI/?ObjectPath=/...