Hyötyliikunta


Hyöty- eli arkiliikunta on tärkeää ja mitä enemmän liikut omassa arjessa, sen varmemmin pysyt terveenä. Suomessa hyötyliikunta on vähentynyt ja sen seurauksena kuluu vuosittain 1-2 miljardia euroa liikkumattomuuden kustannuksiin, vain siksi, että ihmiset liikkuvat omassa arjessaan liian vähän.

Valitse siis hissin sijasta portaat ja autoilun sijasta kävely. Hyötyliikunta tekee hyvää vartalolle ja mielelle.

Miksi hyötyliikunta on tärkeää?

Hyötyliikunta vaikuttaa positiivisesti sokeriaineenvaihduntaan, veren rasva-arvoihin, verenpaineeseen. Ylipainoisuuden, tyypin 2 diabeteksen ja sepelvaltimosairauksien kehittymisen vaara vähenee arkiliikunnalla 50%:lla. Myös korkean verenpaineen kehittymisen vaara laskee 30%:lla. Arkiliikunnan avulla myös masennus- ja ahdistusoireet helpottuvat.

Hyötyliikunta on terveellistä, tutkitusti. Puoli tuntia päivässä reipasta arkiliikuntaa parantaa kuntoa ja auttaa painonhallinnassa. Hyötyliikuntaa suositellaan harrastamaan 5-7 päivää viikossa.

Istuminen ja liikkumattomuus ovat vaarallisia, sillä istuessa energiankulutus on todella vähäistä ja lihakset ovat passiivisia. Kun ihminen istuu pitkään, se kuormittaa kehon tukirakenteita ja on erittäin todennäköisesti yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Istuminen heikentää ihmisen elimistön kykyä säädellä verensokeria ja sillä on myös todettu olevan yhteys diabetekseen ja muihin valtimosairauksiin.

Istuma asennosta ylösnouseminen lisää energiankulutusta jopa 13%:lla ja samalla reisilihasten aktiivisuus lisääntyy 200%:lla.

Yli 65-vuotiaiden liikuntasuositusten mukaan, voidaan parantaa kestävyyskuntoa, kun liikkuu säännöllisesti reippaasti useana päivänä viikossa yhteensä 2,5 tuntia tai 75 minuutin verran rasittavasti. Lisäksi suosituksena on kehittää lihasvoimaa ja tasapainoa ainakin kahdesti viikossa vähintään 20minuuttia kerrallaan.

Keinoja lisätä hyötyliikuntaa omaan arkeen

Pienillä arkisilla valinnoilla, kuten auton jättäminen kauppareissulla parkkiin vähän kauemmaksi, bussista jääminen pysäkkiä tai pari aikaisemmin sekä puuhastelu iltaisin istumisen sijasta kerryttää huomaamatta päivittäistä hyötyliikuntaa.

Porraskävelyllä nostetaan tehokkaasti kuntoa, siispä valitse portaat hissin sijaan aina kun mahdollista. Jos kerroksia on paljon ja kunto ei ole hyvä, parin kerroksen nouseminen tekee hyvää lihaksille ja hapenottokyvylle. Usein nivelrikko oireilee vihlonnalla, kun kuljetaan portaita alaspäin. Sen takia nivelvaivaisten on suositeltavaa kokeilla portaissa kulkemista vain ylöspäin. Reipas liikunta tuottaa endorfiinia, joka säätelee kipua. Siispä liike on hallittuna lääke.

Muita keinoja hyötyliikunnan lisäämiseen ovat mm:

  • Kun puhut puhelimessa, nouse siksi ajaksi kävelemään tai ainakin seisomaan
  • Haravoi piha hieman useammin kuin ehkä tarvitsisi. Rikkaruohojen kitkeminen, ruohonleikkuu ja kukkien istuttaminen ovat kaikki mukavia hyötyliikunnan muotoja.
  • Siivoaminen on myös yksi tehokas hyötyliikunnan muoto
  • Metsässä sienestäminen ja marjojen poiminnalla saa myös hyvän hyötyliikunnan hyödyn.
  • Liity mukaan lasten leikkeihin, leikkiessä hippaa nousee hiki hyvin nopeasti pintaan!

 

Teksti:

Hoitotyön opiskelija, Aniso Abdulkadir

Laurea Ammattikorkeakoulu 2018

 

Lähteet:

UKK-instituutti. Arkiliikunta, hyötyliikunta, perusliikunta. 2018. http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikkumaan/arkiliikunta_hyotyliikunta_perusliikunta

Et-lehti. Hyötyliikunta pitää terveenä – näin teet fiksuja valintoja arjessasi. 2018. https://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/hyotyliikunta-pitaa-terveena-nain-teet-fiksuja-valintoja-arjessasi

Sporthouse. Hyötyliikunnan merkitys arjessa. 2018. http://www.sporthouse.fi/hyotyliikunnan-merkitys-arjessa/

Kuvan lähde:

CR, Consumer Reports. How to get the biggest benefits of walking. 2018. https://www.consumerreports.org/exercise-fitness/benefits-of-walking/

Kategoria: