Kuinka toimia tulipalossa

Jos kotonasi syttyy tulipalo, on tärkeää osata toimia oikein. Oikein toimimalla voit pelastaa paitsi itsesi, myös perheenjäsenesi, naapurisi ja omaisuutesi. Opettele siis tämän sivun ohjeet huolella!

HUOM! Katso myös artikkelin lopussa olevat kolme videota, joissa Pirkanmaan pelastuslaitos ohjeistaa, miten tulipalon sattuessa tulisi toimia.

 

  • PELASTA itsesi. Poistu palavasta asunnosta ja savun vaikutusalueelta. Herätä muut asunnossa olijat ja varoita naapureita. Mikäli et ehdi tai pysty tekemään muuta, niin muista tämä!

 

  • SAMMUTA pieni palon alku, mikäli pystyt. Älä kuitenkaan uhraa tähän liikaa aikaa äläkä riskeeraa itseäsi tai muita. Vaikka olisit saanut palon sammumaan, älä jää savuiseen tilaan!

 

  • HÄLYTÄ apua. Tutustu ohjeeseen hätäilmoituksen tekemisestä tästä linkistä sekä 112 -sovelluksen käytöstä tästä linkistä. Soita 112 myös, vaikka olisit saanut palon itse sammutettua. Saat hätäkeskukselta lisäohjeita, ja usein pelastuslaitos tulee vielä tarkistamaan, ettei tulipalo syty uudestaan ja tuulettamaan tilat.

 

  • POISTU asunnosta. Jos pystyt, sulje perässäsi kaikki ovet ja ikkunat. Näin hidastat palon leviämistä. Älä jää keräilemään tavaroita, mutta ota mukaasi kotiavaimet ja matkapuhelin, jos ne ovat helposti saatavilla. Auta myös muita poistumaan, mikäli kykenet.

Jos et pysty poistumaan asunnosta, mene parvekkeelle ja sulje ovi. Varmista myös, että pelastajat tietävät sinun olevan parvekkeella.

 

  • ÄLÄ poistu savuiseen rappukäytävään. Mikäli huomaat, että rappukäytävästä tulee savua, eikä palo ole omassa asunnossasi, älä poistu kotoasi. Pysy asunnossasi ja odota pelastajien lisäohjeita. Jos omaan asuntoosi tulee paljon savua, voit poistua parvekkeelle tai hengittää avoimesta ikkunasta, mikäli ne eivät ole savuisia. Tilanteen pitkittyessä soita 112 ja kerro tilanteestasi.

 

  • ÄLÄ käytä hissiä. Tulipalossa hissiin saattaa tulla häiriöitä, jolloin saatat jäädä hissiin loukkuun.

 

  • MENE kokoontumispaikalle. Jos asut esimerkiksi palveluasunnossa, saattaa asukkaille olla määritelty yhteinen kokoontumispaikka. Selvitä oma kokoontumispaikkasi etukäteen, jotta tiedät hädän tullen mihin hakeutua. Kokoontumispaikalla henkilökunnan on helppo laskea, ovatko kaikki päässeet ulos.

 

Kuinka toimia tulipalon sattuessa kotona

Pirkanmaan pelastuslaitos

https://www.youtube.com/watch?v=itCghAxUZYk

 

Kuinka toimia tulipalon sattuessa asuntolassa omassa huoneessa

Pirkanmaan pelastuslaitos

 

https://www.youtube.com/watch?v=xkhddAN_2Ds

 

Kuinka toimia tulipalon sattuessa asuntolassa toisessa huoneessa

Pirkanmaan pelastuslaitos

https://www.youtube.com/watch?v=V4LVrlGB7IU