Tulipalon ehkäisy kotona

Kodin yksi suurimmista turvallisuusriskeistä on tulipalo. Tulipaloissa kuolee Suomessa vuosittain keskimäärin jopa 90 ihmistä. Siksi jokaisen olisikin tärkeää opetella, miten itse voisi ehkäistä kotonaan tulipaloja. Yksinkertaisilla ja pienillä teoilla voi jokainen vähentää tulipalon riskiä kotonaan. Jokainen meistä voi siis olla hengenpelastaja! Tällä sivulla on ohjeita, joihin kannattaa tutustua ja ryhtyä toimiin kodin paloturvallisuuden edistämiseksi. Muista, että Suomessa pelastuslainsäädäntö myös velvoittaa ihmisiä osaan näistä toimenpiteistä.

HUOM! Katso myös artikkelin lopussa olevat kaksi videota, joissa Pirkanmaan pelastuslaitos ohjeistaa, miten tulipalon voi ehkäistä asunnossa.

 

Kodin tärkein varuste on toimiva palovaroitin. Palovaroittimesta kertovaan artikkeliin pääset TÄSTÄ LINKISTÄ - samaan artikkeliin pääset myös oikean laidan SISÄLTÖ -valikosta kohdasta Paloturvallisuus ja artikkeli Palovaroittimet.

Toinen hyvä turvallisuusvaruste kotona on sammutuspeite. Sammutuspeitteellä voi sammuttaa kotona pieniä tulipaloja. Katso alla oleva video sammutuspeitteen käytöstä.  Muistathan, että sammutuspeitteestä ei ole hyötyä, jos sitä ei ole sijoitettu oikein! Muista siis sijoittaa sammutuspeite siten, että se on aina nopeasti saatavilla. Paras paikka peitteelle on ruuvattuna seinälle, jolloin sen saa vedettyä nopeasti auki.

Video nähtävissä myös seniori365.fi YouTube -kanavalla TÄSTÄ LINKISTÄ.

 

Kodin riskialttein paikka paloturvallisuuden kannalta on keittiö. Erityisesti liesi ja uuni saattavat aiheuttaa tulipalon vaaran. Muista siis, ettet koskaan poistu keittiöstä, jos liesi on päällä. Paistinpannulla tai kattilassa oleva rasva saattaa syttyä roihahtamalla, ja sytyttää hetkessä yläpuoliset rakenteet. Muista, ettet myöskään ikinä säilytä mitään lieden päällä tai uunissa! Vaikka et käyttäisi niitä usein, saattavat ne mennä vahingossa  ja huomaamatta päälle ja sytyttää palon!

 

Myös sisällä tai terassilla pidettävä tuli, kuten takka, kynttilät ja grillit voivat aiheuttaa palon. Muista siis, ettet jätä kynttilöitä valvomatta. Myös takkaa on syytä valvoa, ja erityisesti takan ja grillin tuhkia käsiteltäessä on muistettava, että niihin saattaa jäädä kyteviä hiiliä jotka voivat sytyttää palon jopa useita päiviä myöhemmin!

Sähkölaitteiden häiriöt ovat myös yleinen tulipalojen aiheuttaja. Erityisesti latauksessa olevat laitteet, kuten matkapuhelimet, partakoneet, sähköpyörät yms. voivat toimintahäiriön takia sytyttää palon. Älä siis ikinä peitä sähkölaitteita, äläkä jätä niitä lataukseen valvomatta. Myös sähköjohtojen ketjuttaminen jakorasioilla aiheuttaa paloriskin!

Huomioi myös, että sauna ei ole säilytyspaikka tavaroille, eikä etenkään kuivatustila märälle pyykille. Kiukaalle pudotessaan vaatekappale syttyy helposti palamaan.

 

Muista pitää paikat siistinä. Näin havaitset paremmin paloriskejä aiheuttavat kohdat asunnossasi. Ja ennen kaikkea, tulipalon sattuessa pääset poistumaan asunnosta turvallisemmin. Kun pidät asunnon siistinä, helpotat myös palomiesten työtä. 

Muista myös, että rappukäytävässä ei saa säilyttää mitään. Rappukäytävään jätetyt tavarat houkuttavat tuhopolttajia ja vaikeuttavat myös palomiesten työtä.

Tulipalon ehkäisy kotona 

Pirkanmaan pelastuslaitos

https://www.youtube.com/watch?v=4Jfdrh0fOtI

 

Tulipalon ehkäisy asuntolassa 

Pirkanmaan pelastuslaitos

 

https://www.youtube.com/watch?v=T2n6Ohb2vK4