Palovaroittimet

 

Kuva: Sami Pokka

Palovaroitin havaitsee palamisesta syntyvän savun ja sireenin avulla varoittaa asukasta vaarasta. Savu on vaarallisempaa kuin tuli, koska savu valtaa asunnon hetkessä ja voi aiheuttaa vakavan vaaran esim. nukkuvalle ihmiselle. 

Oikein käytettynä, sijoitettuna ja huollettuna palovaroitin pelastaa henkiä.

Hoito-ohje:

  • Palovaroittimen toiminta tulee kokeilla kerran kuukaudessa, painamalla varoittimen testinappia.
  • Testaa palovaroittimen toiminta myös vapaa-ajan asunnollasi, tai jos olet ollut pitkään poissa kotoa.
  • Palovaroittimen paristot tulee vaihtaa kerran vuodessa.
  • Jos palovaroitin piippailee välillä, tulee paristot vaihtaa.
  • Jos palovaroitin ei toimi paristojen vaihtamisesta huolimatta, tulee hankkia uusi varoitin.
  • Pölyttynyt palovaroitin on hyvä imuroida ulkopuolelta. Jos varoittimen sisälle on kulkeutunut pölyä, on varoittimen vaihtaminen suositeltavaa.

Laki velvoittaa, että jokaisen asuinhuoneiston jokaisessa kerroksessa on oltava palovaroitin jokaista alkavaa 60m² kohden. Palovaroitin tulee olla asennettu myös vapaa-ajan asunnoissa, kuten mökillä.

Palovaroitin tulee kiinnittää kattoon, yli puolen metrin päähän seinästä, makuuhuoneiden ja muiden tilojen väliin. Jos asunnossa on enemmän kuin yksi kerros, ylemmissä kerroksissa tulee varoitin kiinnittää kattoon portaiden yläpuolelle.

Suositeltavaa on, että kaikissa makuuhuoneissa ja eteisessä on palovaroitin. Isoissa asunnoissa on suositeltavaa käyttää toisiinsa kytkettäviä varoittimia, jolloin yhden varoittimen hälytys aiheuttaa hälytyksen myös muissa kytketyissä varoittimissa.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, www.spek.fi 

Avainsanat: