Virheviesti

  • Notice: Undefined offset: 2664 funktiossa menu_tree_check_access() (rivi 1508 tiedostossa /home/seniori365/domains/seniori365.fi/public_html/includes/menu.inc).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() funktiossa menu_tree_check_access() (rivi 1508 tiedostossa /home/seniori365/domains/seniori365.fi/public_html/includes/menu.inc).

Turvallisuusartikkelit

 
Turvallisuusartikkelit -osiossa käsittelemme erilaisia turvallisuuteen liittyviä perusasioita sekä pureudumme päivän polttaviin turvallisuusalan aiheisiin.

 

Tutustu turvallisuusartikkeleihimme alla olevasta luettelosta ja lue lisää sinua kiinnostavista aiheista:

 

Verkon vaarat osa 2

Kuva 1: Verkkokauppamyynti

Tämä artikkeli on jatkoa Verkon vaarat artikkelille osa 1. Käsittelimme ensimmäisessä osassa sosiaalista mediaa yleisellä tasolla, pankkien toimintatapoja ja huijausviestejä. Tässä jatko-osassa käsittelemme verkkokauppoja, jäsenyyksiä, tietoturvaa ja salasanoja. 
VERKKOKAUPAT ovat nykyään suuressa suosiossa. Askarruttaako nettikauppojen luotettavuus, onko tilattu tuote laadukas tai saako rahat takaisin, jos tuote ei tulekaan perille? 

Verkon vaarat osa 1

Sähköpostihuijaukset ja roskapostilinkit ovat vuosien varrella muodostuneet osaksi arkipäivää monelle internetin käyttäjälle. Nopeasti kasvava ja elävä sosiaalinen media on tuonut näiden rinnalle myös monia erilaisia leviäviä viruksia. Tämän artikkelin ensimmäinen osa käsittelee sosiaalista mediaa, huijausviestejä sekä pankkien toimintatapoja. Toinen osa käsittelee verkkokauppoja, jäsenyyksiä, tietoturvaa sekä salasanoja. Artikkeli on kehitetty, jotta internetin käyttäminen olisi entistäkin turvallisempaa ja sujuvampaa.

Turvallisesti liikenteessä

Riski joutua liikenneonnettomuuteen kasvaa tasaisesti noin 70-vuotiaasta alkaen. Tyypillisimpiä riskejä ikäihmisille liikenteessä ovat autoa ajaessa kolmion takaa ajaminen risteykseen, jalankulkijana suojatien ylittäminen ja pyöräilijänä risteysajo. Havainto- ja ajovirheet sekä sairaskohtaukset ovat suurimpia tekijöitä ikäihmisen aiheuttamissa onnettomuuksissa. Vanhenemisen tuomia normaaleja vaivoja ja puutteita voidaan korvata liikenteessä varovaisuudella ja ennakoinnilla.  On myös hyvä välttää tilanteita, joissa liikenteessä oleminen tuntuu vaikealta, kuten ajamista pimeällä tai ruuhka-aikana. Liikenneturvan sivulta löytyy muun muassa kuljettajan itsearviointitesti, joka antaa hieman viitteitä, miten selviydyt liikenteessä - linkki testiin tämän artikkelin lopussa!

Yleisiä turvallisuusohjeita

Puhelimessa:

  • Älä koskaan kerro verkkopankkitunnuksia, pankkikortti tai maksukortin tunnuslukua. Kukaan viranomainen ei niitä tietoja tarvitse.
  • Huijarit voivat keksiä erilaisia tekosyitä, että saisivat äsken mainitut tiedot haltuunsa- älä usko!
  • Älä luovuta pankkikorttia tuntemattomalle ihmiselle sekä pidä ne aina hyvässä säilössä.
  • Kaikista pankkitietojen kyselyistä soitto 112.
  • Älypuhelin on nykypäivänä suora yhteys pankkiin ja sen tietoihin, älä hävitä!

Ikäihmiset ryöstön kohteena

Ikäihmiset voivat juotua ryöstön kohteeksi tahtomattaan ja useimmiten omassa kodissaan. Tämä johtuu siitä, että heitä pidetään helppoina uhreina heidän hyväuskoisuutensa tai heikentyneiden voimiensa vuoksi. Alla kuvatuissa tapauksissa todennäköisesti on valittu uhriksi ikäihminen.

Verkkoidentiteetin ja yksityisyyden hallinta sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisen median käyttäjän käyttäjätunnus, nimimerkki/nimi, profiiliin kiinnitetyt kuvat sekä profiiliin kuvatut muut tiedot muodostavat verkkoidentiteetin.  Lisäksi muut tiedot, kuten käyttäjän selaushistoria, aktiivisuus sekä kuuluminen erilaisiin verkostoihin kuuluvat verkkoidentiteettiin. Seuraavaksi ohjeita, miten verkkoidentiteettiä ja yksityisyyttä hallitaan sosiaalisessa mediassa.

Turvallisesti sosiaalisessa mediassa

Monet sosiaalisen median palveluista, kuten Facebook ja Youtube, antavat käyttäjän itse hallita omia yksityisyysasetuksia (engl. privacy settings). Yksityisyysasetuksilla hallitaan siis sitä, mitkä käyttäjän tiedot näkyvät julkisesti muille käyttäjille ja mitkä esimerkiksi vain ystävillesi tai vain sinulle itsellesi. Tarkista aina, ennen kuin liityt johonkin sosiaalisen median palveluun, mahdollistaako palvelu yksityisyyden selkeää hallintaa – mikäli ei, niin palveluun ei kannata rekisteröityä.

Kuusi vinkkiä kodin turvallisuuden parantamiseksi

Jokainen ihminen haluaa tuntea oman kotinsa turvalliseksi paikaksi. Kodin turvallisuuden parantamiseen ei välttämättä tarvitse aina kodin turvatekniikkalaitteita. Tähän artikkeliin on koottu pieni vinkkilista, jonka avulla voit itse parantaa kotisi turvallisuutta. 

Turvallinen elämä ikääntyneille

Lokakuussa 2017 valtioneuvoston periaatepäätöksessä, sisäisen turvallisuuden strategiasta Hyvä elämä- turvallinen arki, päätettiin ikääntyneiden turvallisuusohjelman päivittämisestä. Ikääntyneiden turvallisuusohjelma on laadittu vuonna 2011. Tätä ohjelmaa ei kokonaan lähdetä uusimaan, vaan se päivitetään.

Valepoliisi-ilmiö

Valepoliisirikokset ovat yleistyneet Suomessa ja niistä on muodostunut vakava ongelma. Valepoliisirikos on rikosmuoto, jossa henkilöt tekeytyvät poliiseiksi ja käyttävät kansalaisten luottamusta virkavaltaan hyväkseen. He yrittävät kalastella yleensä puhelimen välityksellä erityisesti ikäihmisten pankkitunnuksia. Poliisiksi esittäytyvät henkilöt kertovat erilaisia syitä, kuten tapahtuneen rikoksen, minkä vuoksi he haluavat pankkitunnuksen tietoonsa. Valepoliisit ovat lisäksi yrittäneet pyrkiä iäkkäiden henkilöiden asuntoihin tarkastelemaan omaisuutta.

Tilaa syöte RSS - Turvallisuusartikkelit