Virheviesti

  • Notice: Undefined offset: 2664 funktiossa menu_tree_check_access() (rivi 1508 tiedostossa /home/seniori365/domains/seniori365.fi/public_html/includes/menu.inc).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() funktiossa menu_tree_check_access() (rivi 1508 tiedostossa /home/seniori365/domains/seniori365.fi/public_html/includes/menu.inc).

Ikäihmiset ryöstön kohteena

Ikäihmiset voivat juotua ryöstön kohteeksi tahtomattaan ja useimmiten omassa kodissaan. Tämä johtuu siitä, että heitä pidetään helppoina uhreina heidän hyväuskoisuutensa tai heikentyneiden voimiensa vuoksi. Alla kuvatuissa tapauksissa todennäköisesti on valittu uhriksi ikäihminen..

Uusimaa-verkkojulkaisu kertoo tammikuussa 2018 Porvoossa tapahtuneesta vanhuksen ryöstöstä. 87-vuotias nainen joutui ryöstön kohteeksi keskellä päivää omassa kodissaan. Hän näki tuntemattoman naisen lasin takaa, joka piti käsissään mainoksia. Hän avasi oven tuntemattomalle naiselle ja nainen tuli väkisin vanhusta taaksepäin työntämällä sisään asuntoon. Pian oven avaamisen jälkeen toinenkin asunnon omistajalle tuntematon naishenkilö tuli asuntoon sisään ja he alkoivat kiertää asunnossa. Kun he olivat lähteneet asunnosta asunnon omistaja huomasi, että kaikki pieni arvotavara on kadonnut laatikoista.

Toinen tapaus sattui Iltasanomien mukaan Helsingissä joulukuussa 2017. 85-vuotias nainen koki kauhunhetkiä kotonaan, kun hänen ovelleen ilmestyi teräaseella varustautunut mies. Nainen oli avannut tuntemattomalle miehelle oven ja pienimuotoisen keskustelun jälkeen mies oli ottanut teräaseen esiin ja sillä uhaten päässyt asuntoon sisään. Mies vaati asunnonomistajalta rahaa. Nainen antoi rahaa miehelle ja mies otti naisen puhelimen mukaansa, kunnes poistui asunnosta. Tapaus sattui Lauttasaaressa.

Tapaukset, missä uhrin hyväuskoisuutta käytetään hyväksi ovat yleisempiä. Väkivaltaa tilanteissa käytetään harvemmin. Valitettavaa on, että ikäiihmisten heikentynyttä asemaa käytetään hyväksi valikoimalla heidät rikoksen kohteeksi.

 

Nykymaailmassa uhkia voi kohdata monelta taholta. Seuraavassa poliisin yleisohjevideo, mikäli joutuu uhkaavaan tilanteeseen.

Pakene, piiloudu, hälytä

Poliisitube

https://youtu.be/Pxo3Tl1v7ek

 

Lähde:

https://www.uusimaa.fi/artikkeli/604285-vanhus-ryostettiin-tanaan-keskella-paivaa-kotonaan-porvoossa-avasin-oven-ja-nainen

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005534599.html