Virheviesti

  • Notice: Undefined offset: 2664 funktiossa menu_tree_check_access() (rivi 1508 tiedostossa /home/seniori365/domains/seniori365.fi/public_html/includes/menu.inc).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() funktiossa menu_tree_check_access() (rivi 1508 tiedostossa /home/seniori365/domains/seniori365.fi/public_html/includes/menu.inc).

Turvallisesti liikenteessä

Riski joutua liikenneonnettomuuteen kasvaa tasaisesti noin 70-vuotiaasta alkaen. Tyypillisimpiä riskejä ikäihmisille liikenteessä ovat autoa ajaessa kolmion takaa ajaminen risteykseen, jalankulkijana suojatien ylittäminen ja pyöräilijänä risteysajo. Havainto- ja ajovirheet sekä sairaskohtaukset ovat suurimpia tekijöitä ikäihmisen aiheuttamissa onnettomuuksissa. Vanhenemisen tuomia normaaleja vaivoja ja puutteita voidaan korvata liikenteessä varovaisuudella ja ennakoinnilla.  On myös hyvä välttää tilanteita, joissa liikenteessä oleminen tuntuu vaikealta, kuten ajamista pimeällä tai ruuhka-aikana. Liikenneturvan sivulta löytyy muun muassa kuljettajan itsearviointitesti, joka antaa hieman viitteitä, miten selviydyt liikenteessä - linkki testiin tämän artikkelin lopussa!

Vanhenemisen tuomat sairaudet ja lääkitykset on syytä ottaa huomioon, sillä sairauden hoito ja lääkitys voivat edistää turvallista liikkumista liikenteessä. Tietyt lääkkeet voivat vaikuttaa ajamiseen esimerkiksi lisäämällä nukahtamisen riskiä ajaessa, joten selvitä aina käyttämäsi lääkkeiden vaikutus ajamiseen. Oman voinnin seuraaminen on tärkeää ennen liikenteeseen lähtöä ja siellä ollessa. Mikäli olo tuntuu normaalista poikkeavalta esimerkiksi uuden lääkkeen käytön myötä, ei autoa pidä lähteä ajamaan.

Ajokortillisten iäkkäiden määrä on kasvussa ja vuoteen 2040 mennessä on arvioitu, että esimerkiksi 70-74 -vuotiaiden ryhmässä ajokorttimäärä kasvaisi noin 65 % ja yli 80-vuotiaiden osalta määrä nelinkertaistuisi, joten iäkkäiden liikenneturvallisuuden edistäminen on hyvin tärkeää. Liikenneturvan toimesta järjestetään erilaisia tilaisuuksia ja koulutuksia, kuten ikäautoilijan kuntokursseja. Näistä tilaisuuksista voi tiedustella lisää eri alueiden Liikenneturvan toimipisteistä.

 

https://www.liikenneturva.fi/fi/eri-ikaisena/iakkaat-1

https://www.liikenneturva.fi/fi/eri-ikaisena/miten-autoilla-turvallisesti-huomioi-sairaudet-ja-laakitys

https://www.liikenneturva.fi/fi/yhteystiedot

Avainsanat: