Kaveri-Kammari – Espoonlahden vapaaehtoistyön helmi

Kaveri-Kammari on Espoonlahdessa, Kivenkolon asukastilassa, toimiva vapaaehtoisen hyvinvointityön tukikohta, välityspiste ja matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jonka tarkoituksena on tehdä auttamistyötä alueen asukkaiden hyväksi yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Kaveri-Kammari perustettiin osana Kivenlahti Stensvik ry:n toimintaa laman seurauksena lokakuussa 1993 ja se on muuttunut jonkin verran vuosien varrella. Alussa kohderyhmänä oli kaikki vauvasta vaariin, mutta nykyisin toiminta keskittyy pääasiassa ikäihmisten auttamiseen kotona ja alueen laitoksissa. Tarkoituksena on vastata kaikkien alueen apua tarvitsevien asukkaiden muuttuviin tarpeisiin voinnin ja kykyjen mukaan. Uutena autettavien ryhmänä ovat tulleet myös maahanmuuttajat. Tämä toimiikin luontevasti, sillä Kaveri-Kammari kokoontuu asukastila Kivenkolossa, joka on alueen maahanmuuttajien tukipiste.

Haastattelimme Kaveri-Kammarin sihteerejä, Liisa Selännettä ja Sinikka Aattela-Räsästä, saadaksemme syvällisemmän ja ajantasalla olevan kuvan Kaveri-Kammarin toiminnasta. Kumpikin halusi kertoa mielellään toiminnasta, sillä vapaaehtoistyö on niin arvokas asia ja tietoa siitä tulee lisätä.

Kaveri-Kammari muodostuu paristakymmenestä jäsenestä, jotka ovat aktiivisia eläkeläisiä. Jäsenmäärä on pysynyt samoissa luvuissa vuodesta toiseen. Vuosien saatossa osa on jäänyt pois, mutta aina on saatu uusia voimia ja innokkaita jäseniä mukaan. Toimintaan kuuluu tällä hetkellä maanantaikokoukset, ikäihmisten virikkeellinen torstaikerho ja kerholaisten kanssa tehtävät virkistysretket sekä yhteistyö alueen muiden toimijoiden kanssa. Maanantaikokouksissa suunnitellaan toimintaa, tehdään toimintakertomus ja –suunnitelma sekä talousarvio, jotka kaikki ovat tärkeitä työkaluja toiminnassa. Kaupungilta anotaan vuosittain apurahaa, johon toimintakertomus ja -suunnitelma sekä talousarvio liitetään. ”Kun toiminta alkoi 23 v sitten, kaupunki antoi meille vain tilat Kivenkolon asukastilassa ja toimistotarvikkeita. Rahaa toimintaan keräsimme arpajaisilla, kirpputoreilla ja myyjäisillä. Nykyisin kaupunki avustaa meitä myös rahallisesti. Olemme saaneet myös seurakunnalta pientä avustusta. Meillä ei ole koskaan ollut palkattua vetäjää, vaan kaikki toimivat vapaaehtoisesti. Matkakorvauksia olemme kuitenkin maksaneet.” Maanantaikokouksissa käydään myös läpi päivystävään puhelimeen tulleet avunpyynnöt. ”Yhdessä sovimme kuka ottaa asian hoitaakseen. Päivystävä puhelimemme on kaikille käytössä ja siihen voi jättää viestinä avunpyynnön, mikäli siihen ei vastata. Hyvin harvoin joudumme sanomaan, ettemme voi auttaa. Jos itse emme voi apua antaa, ohjaamme avunpyytäjän muiden palvelujen piiriin. Suurin osa avunpyynnöistä tulee kaupungin kotihoidosta.” Päivystävä puhelin, johon avunpyynnöt voi jättää on puh. 0400 388 832.

Kaveri-Kammarin toimintaan kuuluu olennaisena myös torstaiaamuisin järjestettävä ikäihmisten virikkeellinen kerho, jossa käy viikottain 14-18 alueen ikäihmistä. Ne osallistujat, jotka eivät pääse paikalle itsenäisesti, haetaan vapaaehtoisten omilla autoilla, myös pukeutumisessa autetaan. ”Torstaikerhossa juodaan yhdessä kahvit, lauletaan, leikitään, voimistellaan ja keskustellaan päivänpolttavista kysymyksistä. Joskus kerhossa vierailee joku asiantuntija kertomassa vanhuksia askarruttavissa kysymyksissä, paikallisten päiväkotien lapsiryhmiä käy aika-ajoin esiintymässä kerhossa ja seurakunnasta käy pappi ja/tai diakoni pitämässä hartauden, jolloin on mahdollisuus myös ehtoollisen viettoon. Monelle osallistujalle torstaikerho on viikon kohokohta ja sitä odotetaan. Kerhon jälkeen moni vanhus jää Kivenkoloon ruokailemaan tai ottaa aterian kotiin vietäväksi.” Kerholaisten kanssa on tehty myös kevät- ja syysretkiä bussilla mm. Porvooseen, Tammisaareen, Fiskarsiin ja viimeksi Tuusulan nähtävyyksiin. Kammarilaisten kanssa tehdään myös retkiä ja pidetään kokouksia niiden yhteydessä mm. Väransbyn ulkoilualueella ja Nuuksion Mustalammelle.

Muuta merkittävää toimintaa on mm. kuukausittain tehtävät käynnit kolmeen alueen hoivakotiin, joissa lauletaan yhdessä vanhusten kanssa. Juuri tällainen yhteistyö on hyvin antoisaa puolin ja toisin.

Yhteistyö ryhmän sisällä ja yhteistyökumppaneiden kanssa on sujunut hyvin. Ryhmän kesken pidetään kerran vuodessa nk. kehittämispäivä, jolloin pohditaan toimintaa ja mahdollisia kehitystarpeita. Yhteistyökumppaneiden kanssa työ sujuu auttamalla toinen toista. Tärkeimpiä yhteistyökumppaneita on Kivenkolon henkilökunta, Espoon kaupungin Kotihoito ja sosiaalitoimen henkilökunta, kaupungin rahoittama Vapaaehtoisverkosto sekä Espoonlahden seurakunta.

Vapaaehtoistyön merkitys on kiistatonta, sille on olemassa jatkuva tarve. Kaveri-Kammarin toimintaan pääsee mukaan kaikki halukkaat, jotka ovat valmiita tekemään vapaaehtoistyötä lähimmäisten hyväksi. Halukkaiden kanssa kuitenkin myös keskustellaan ja arvioidaan, ovatko he sopivia toimintaan, sillä työtä tehdään usein haavoittuvien ihmisten kanssa. Uusien jäsenien saaminen on jatkuva haaste ja edellytys työn jatkumiselle. ”Olemalla mukana toiminnassa, saa mahdollisuuden tehdä hyvää ja toteuttaa itseään omilla tiedoillaan ja taidoillaan. On myös todella tärkeää, että jokainen voisi löytää paikan, minne voi tulla ja missä hyväksytään juuri sellaisena kuin on. Toiminta antaa jokaiselle suuntaa ja tarkoitusta elämälle.” Liisalle ja Sinikalle Kivenkolo on kuin toinen kotikolo ja kammarilaiset ovat osa vapaaehtoisperhettä. Kaveri-Kammari on tuonut ryhtiä ja mielekästä toimintaa elämään, josta molemmat ovat kiitollisia.

Laurean opiskelijoina olemme saaneet olla muutaman kerran mukana seuraamassa ja toteuttamassa torstaiaamuna järjestettävää ikäihmisten virikkeellistä kerhoa. Tunnelma kerhossa on aina ollut lämmin ja miellyttävä. Mukanaolijoilla on mahdollisuus iloita yhdessä tekemisestä ja olemisesta. Monien osallistujien kanssa keskusteltua käy ilmi, että ryhmä antaa heille paljon: hyviä ystäviä ja ihmissuhteita, toimintakyvyn ylläpitoa, elämänenergiaa ja iloa. Ohessa muutamia heidän kommenttejaan:

Airi: ”Lempiohjelmaani torstaikerhossa on voimistelu ja venyttely. Olen saanut täältä hyviä ystäviä ja tykkään kovasti käydä täällä.”

Aila: ”Kerho on aivan ihana ja tuonut elämääni ihania ihmisiä sekä ystäviä. Olen saanut kerhon kautta terveyttä ja toimintakykyä.”

Tonja: ” Olen kiitollinen voidessani olla mukana kerhossa. Kerho tuo minulle elämänenergiaa.”

Helena: ”Tulen mielelläni joka torstai. Täällä on oikein hyvä olla, elämä on täällä. Mukavinta kerhossa on keskustelu, laulaminen ja voimistelu. Tämä on tärkeä vakipaikka elämässäni.”

Aarne: ”Kaikki ovat niin mukavia täällä, tämä on tavallaan toinen kotini. Minulle on tärkeää päästä myös kodin ulkopuolelle toimintaan mukaan.”

Kaveri-Kammarin toiminta tukee ikäihmisten terveyttä ja ehkäisee syrjäytymistä. Se lisää myös elämänlaatua. Kaveri-Kammareita tulisi olla enemmän, eri puolilla kaupunkia. Toivon mukaan vapaaehtoistoiminnasta puhuminen lisää tietoisuutta sen merkityksestä ja sitä kautta resurssien parempaa hyödyntämistä tärkeän asian puolesta.

Ota yhteyttä puh. 0400 3888 32 mikäli olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä Kaverikammarissa.

Lue lisää Kivenlahti Stensvik ry:n nettisivuilta/Kaverikammari.

Lue lisää Kivenkolon Asukastilasta.

 

Teksti ja kuvat: Jaana Menahem ja Johanna Laine

Lähde: Haastattelu - Liisa Selänne & Sinikka Aattela-Räsänen, Kaveri-Kammarin sihteerit. 21.2.2016.