Asukastila Kivenkolo


Asukastila Kivenkolo on aktiivinen, kaikille avoin “olohuone”, jossa alueen asukkaat voivat kokoontua ja oleskella sekä saada neuvoja ja ohjausta heitä askarruttaviin aiheisiin. Kivenkolo sijaitsee Espoonlahdessa ja sitä ylläpitävät Espoon kaupunki sekä alueen järjestöt kumppanuushankkeena. Kivenkolossa käy paljon alueen eläkeläisiä syömässä, lukemassa lehtiä ja tapaamassa muita ihmisiä. Kivenkolon toimintaperiaatteeseen kuuluu myös toimia alueen maahanmuuttajien tuki- ja kokoontumispisteenä tukemalla maahanmuuttajien kotoutumista sekä maahanmuuttajien ja kantaväestön välistä vuorovaikutusta. Kivenkolossa sekä kantaväestö että maahanmuuttajat pääsevät luontevasti tutustumaan toisiinsa. Yhteisissä tiloissa järjestetään monenlaista kerho- ja opetustoimintaa sekä tapahtumia. Asukkailla ja järjestöillä on myös mahdollisuus varata tiloja käyttöönsä, niin arkipäivisin, kuin iltaisin ja viikonloppuisin.

Kivenkolon palveluihin kuuluu kahvila sekä edullinen ja runsas lounas (5 €) päivittäin klo 12-13. Keittiöstä on myös mahdollista tilata ruokaa etukäteen viikonlopuksi. Yhteisistä tiloista löytyy myös kaksi asiakastietokonetta, joita voi halutessaan käyttää esim. tiedonhakua varten. Kivenkolossa toimii vapaaehtoistyön välityspiste, Kaveri-Kammari, joka muodostuu alueen aktiivisista eläkeläisistä, joiden toimintaperiaate on auttaa ikäihmisiä kotona ja alueen laitoksissa. Kaveri-Kammari järjestää myös yhteisöllisiä Torstaikerhon tapaamisia alueen senioreille.

Kivenkoloa pyörittää ammattitaitoinen ja monipuolinen tiimi. Toiminnasta vastaa kaksi kaupungin työntekijää, joista toinen on perehtynyt enemmän maahanmuuttajapalveluihin ja toinen lastensuojeluun. Käytännössä neuvontaa annetaan kuitenkin moniin arjen ongelmiin yli organisaatiorajojen. Neuvontaa ja ohjausta on saatavilla Kivenkolossa mahdollisuuksien mukaan suomeksi, englanniksi, ranskaksi ja romaniaksi.
 


Elena Balea antaa neuvontaa ja ohjausta Kivenkolossa.

Lisäksi Kivenkolo työllistää tällä hetkellä keittiössään neljä kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa työntekijää TE-toimiston kautta sekä neljä suomenkielen harjoittelijaa Luksiasta ja kaksi työkokeilussa olevaa harjoittelijaa TE-toimistosta. Kuntouttavan työtoiminnan sekä työkokeilun kautta  työskentelevät saavat arvokasta työkokemusta, mitä he voivat hyödyntää työnhaussaan. Työ antaa heille myös merkitystä elämään ja rytmittää päivää. Suomen kielen harjoittelijat saavat harjoittelunsa kautta usein ensimmäisen työkokemuksensa Suomessa ja lisäksi tärkeitä sosiaalisia kontakteja ja vuorovaikutusta alueen ihmisten kanssa, mikä edistää kotoutumista.

Kivenkoloon astuessasi voit tuntea itsesi tervetulleeksi juuri sellaisena kuin olet. Mukavat ja kotoiset tilat mahdollistavat lämpimän tunnelman ja keittiön herkulliset tuoksut saavat varmasti nälkäiseksi. Monet kävijöistä ovat tulleet Kivenkoloon jo vuosia. Monille ikäihmisille Kivenkolo merkitsee paljon ja he käyvätkin siellä päivittäin. Sinne voi mennä vain lukemaan lehtiä ja vaihtamaan kuulumisia, halutessaan voi osallistua ryhmätoimintaan. Käymällä säännöllisesti voi ystävystyä uusiin ihmisiin ja ylläpitää toimintakykyään, samalla saa sisältöä elämään. Paikanpäällä on aina ihmisiä auttamassa tarvittaessa. Erään säännöllisesti käyvän ikäihmisen kommentti:

”Kivenkolo on minulle todella tärkeä paikka ja olen käynyt täällä jo kymmeniä vuosia. Voidessani huonommin huomasin, että käymällä täällä tervehdyin nopeammin. Olen saanut täältä hyviä ystäviä.”

Kivenkolon yhteystiedot:

Katuosoite:
Merisaapas 1 A
02070 Espoo

Puhelin:
046 877 2551 tai 050 300 6093

Aukioloajat:
ma-to, klo 9-16
Pe klo 9-14

Lue lisää Kivenkolosta.

Teksti: Jaana Menahem
Kuvat: Johanna Laine