Virheviesti

  • Notice: Undefined offset: 2664 funktiossa menu_tree_check_access() (rivi 1508 tiedostossa /home/seniori365/domains/seniori365.fi/public_html/includes/menu.inc).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() funktiossa menu_tree_check_access() (rivi 1508 tiedostossa /home/seniori365/domains/seniori365.fi/public_html/includes/menu.inc).

Turvallisesti sosiaalisessa mediassa

Monet sosiaalisen median palveluista, kuten Facebook ja Youtube, antavat käyttäjän itse hallita omia yksityisyysasetuksia (engl. privacy settings). Yksityisyysasetuksilla hallitaan siis sitä, mitkä käyttäjän tiedot näkyvät julkisesti muille käyttäjille ja mitkä esimerkiksi vain ystävillesi tai vain sinulle itsellesi. Tarkista aina, ennen kuin liityt johonkin sosiaalisen median palveluun, mahdollistaako palvelu yksityisyyden selkeää hallintaa – mikäli ei, niin palveluun ei kannata rekisteröityä. Liittyessäsi johonkin palveluun, yksityisyysasetukset ovat usein oletuksena niin, että monet tiedoistasi ovat kaikille julkisia, joten tarkista aina ensin yksityisyysasetuksesi ja tarvittaessa muuta niitä. Katso ohjeet yksityisyyden hallintaan toisesta artikkelista ’’Verkkoidentiteetin ja yksityisyyden hallinta sosiaalisessa mediassa’’

Kun julkaiset valokuvia tai videoita, täytyy sinun aina miettiä, kenen haluat näkevän tuotoksesi. Haluatko, että kaikki palvelun käyttäjät voivat nähdä laittamasi valokuvan vai haluatko, että vain tietty käyttäjäryhmä, kuten ystäväsi, voivat nähdä kyseisen valokuvan. Monissa palveluissa tämän voi siis itse päättää. Yleisenä ohjeena voidaan pitää, että kuviasi ei välttämättä kannata näyttää kaikille palvelun käyttäjille – ellet sitä itse erityisesti halua. Esimerkiksi ottamasi maisemakuvan voi usein huoletta julkaista verkossa kaikille, kun taas yksityisempiä valokuviasi ei tuntemattomien välttämättä tarvitse nähdä. Muista myös, että yleensä ei kannata kirjoitella sosiaalisessa mediassa lähtevänsä esimerkiksi viikoksi ulkomaille. Tyhjä koti on helppo saalis varkaille. Jos haluat välttämättä kertoa tällaisia asioita, pidä huoli, että yksityisyysasetuksesi ovat kunnossa ja vain sinun ystäväsi näkevät kirjoituksesi.

Mieti siis mitä haluat julkaista ja kenelle haluat julkaisusi näyttää. Ja muista aina, että verkossa kuvan tai videon julkaisemisen yksityisyydestä ei koskaan ole takeita (tietoturvahyökkäyksen mahdollisuus on aina olemassa), joten älä julkaise sellaista materiaalia, jonka leviämisestä on sinulle jotain haittaa. 

 

Lähde:

http://www10.edu.fi/kenguru/?sivu=some_tietoturvallinen_kaytto